Houben NV optimaliseert BIM-processen met Simplebim


BIM wordt steeds breder geadopteerd, maar de methodologie wordt nog lang niet altijd volledig benut. Voor het Belgische bouwbedrijf Houben NV, dat al bijna een eeuw commerciële en huishoudelijke projecten levert, wordt BIM steeds belangrijker voor de toekomstgerichte aanpak van de organisatie. BIM zorgt voor een optimalere coördinatie van werkzaamheden, betere samenwerking met partners, en bespaart tijd en middelen door het opsporen van fouten en dubbel werk.

BIM-coördinator Daniel De Ridder maakt deel uit van een team van vijf BIM-professionals die in dienst staan van alle projectteams van het bedrijf. De Ridder spreekt van een ‘droombaan’ en spreekt over het moment dat bij hem het lampje ging branden, toen hij Simplebim ontdekte. Hij legt uit hoe de software hem heeft geholpen met het optimaliseren van BIM-processen om zijn projectpartners beter van dienst te zijn.

Welke uitdagingen had je voordat je Simplebim gebruikte?

Daniel De Ridder: Als aannemer staan we altijd aan het einde van de lijn. De architect bouwt de maquettes, maar wij krijgen ze pas als het tijd is om te gaan bouwen. Als ze het model niet correct bouwen, of als ze er niet genoeg of correcte informatie in stoppen, dan hebben we een probleem.

We willen al onze werkzaamheden standaardiseren, zodat we het werkproces kunnen optimaliseren, sneller kunnen werken en meer projecten in BIM kunnen uitvoeren. Maar in het verleden ontvingen we elke keer IFC-modellen die steeds anders waren. De waarden van de parameters stonden op verschillende plaatsen of waren niet ingevuld. Onze classificaties bleven blanco, waardoor we de vereisten lastig konden communiceren aan het personeel op locatie.

Hoe ging je voor Simplebim om met die uitdagingen?

Vóór Simplebim konden we alleen maar tijd steken in het model. Als het model op locatie zou worden gebruikt, moesten we tijd besteden aan het verbeteren ervan.

Aanvankelijk zeiden mensen dat “BIM alleen goed kan werken als je alles zelf doet.” Maar ik weigerde dat te geloven. Je moet mensen aanmoedigen om met dezelfde parameters te werken en hen vragen de basisinformatie in het model te plaatsen, zodat we die kunnen gebruiken zonder daarbij teveel tijd te verliezen.

Het was mijn missie om die mensen te onderwijzen. Om ze te laten zien dat het BIM niet alleen een mooi 3D-model is, maar echt een model met bouwinformatie. Om dat te bereiken, moet je de informatie, de classificaties, de vastgoedsets en data van alle verschillende elementen van het gebouw invoeren.

Je gebruikt Simplebim nu voor het voorbereiden van modellen voor verschillende toepassingen. Hoe gebruik je Simplebim in je BIM-workflow met andere tools?

Ten eerste voer ik een gezondheidscontrole uit op het model in Solibri, gewoon om te zien waar ik mee te maken heb, wat de waarden zijn en of ze correct zijn. Zodra ik een algemeen idee heb van het model, kan ik in Simplebim de ontbrekende data toevoegen.

Ik gebruik de BIMsheet van Simplebim om onjuiste waarden te corrigeren, een nieuwe IFC te maken en dan start ik mijn proces opnieuw in een andere BIM-tool om alles klaar te maken voor de bouwplaats.

Je hebt Simplebim toegevoegd aan je keten van BIM-tools. Hoe helpt het je om BIM-processen te optimaliseren?

In de eerste plaats bespaart het tijd. Ten tweede weet nu zeker dat ik goede modellen naar de bouwplaats stuur. Onze projectpartners kunnen de applicatie en de classificaties gebruiken omdat de data compleet is. Dat is heel belangrijk.

Dus als projectpartners bijvoorbeeld de liggers van niveau één willen combineren met kolommen van niveau één, kunnen ze dat doen omdat de classificaties zijn ingebouwd. Daarnaast hebben we standaard classificaties, gebaseerd op de SFB-code. En omdat ik in Simplebim een ​​template heb die de viercijferige SFB-code automatisch in het model zet, zijn die classificaties compleet.

Voordat ik Simplebim gebruikte, kon het dagen duren om alle benodigde informatie handmatig in te voeren. Voor de structurele modellen duurt het nu vier uur om een ​​verrijkt model te maken dat ik naar de bouwplaats kan sturen met al onze ingevulde classificaties en details. Dat is een hele grote verbetering.

Wat zijn de andere voordelen van Simplebim?

Het vermogen om de data in de IFC’s te verrijken is van cruciaal belang. Wij verrijken de IFC’s met onze eigen vastgoedset. Dat is de belangrijkste verrijking. Ook kunnen wij foutieve waarden in onze parameters corrigeren. Als we dat niet doen, zullen de andere sjablonen niet werken.

Uiteindelijk krijgen we dankzij Simplebim een IFC met veel meer informatie. De data is ingebed in de IFC, dus dat betekent dat onze projectpartners die informatie ook zien en kunnen gebruiken. Simplebim onderscheidt zich van andere BIM-tools doordat je de IFC kunt verrijken en de data ook daadwerkelijk kunt toevoegen aan de IFC.

Je gebruikt Simplebim al enkele jaren. Kun je ons een voorbeeld geven van een project waarbij de verrijkingsmogelijkheden van Simplebim hebben geholpen?

Ik werkte aan een project dat vijf blokken van vier appartementen omvatte en we ontvingen alle IFC-modellen van structuur, architectuur en MEP. En we hadden een bedrijf in India dat alle modellen opnieuw in Revit ging produceren. Ik heb echter Simplebim gebruikt om elk model te verrijken, zodat de mensen die de Revit-modellen produceerden de codes van alle elementen in het gebouw konden zien.

Als ze bijvoorbeeld naar een muur zouden kijken en de muur was geclassificeerd als ‘2220’, zouden ze vanwege de codes weten dat het een interne dragende muur was. Ik stopte alle informatie in de IFC-modellen, zodat ze deze konden modelleren in de BIM-modelleringssoftware.

Hoe heeft de bredere organisatie geprofiteerd van Simplebim?

Ik heb nu een betere relatie met mijn projectpartners omdat onze projecten dankzij Simplebim sneller en soepeler verlopen. Zoals ik al eerder zei, hebben we in de sector het probleem dat we vaak IFC’s ontvangen die niet goed genoeg zijn om mee te werken. Bedrijven proberen dat probleem vervolgens op te lossen door weer vanaf nul te beginnen. Dus herbouwen ze het hele model in hun software. Als klein team van vijf kunnen we gewoon niet zo werken.

Als we nu samenwerken met een projectpartner die voor ons een geheel nieuw model gaat maken, geven we hem zoveel mogelijk informatie in de IFC-modellen – zoals de SFB-code en de juiste naam voor het materiaal. Al die dingen moeten kloppen in het model en Simplebim maakt dit proces veel eenvoudiger.

Wat zijn je favoriete functies in Simplebim?

Dat je in Simplebim een ​​tool kunt gebruiken die automatisch dubbele elementen kan extraheren. Ook gebruik ik de BIMsheet van Simplebim om de foutieve parameters te corrigeren. Het bespaart zoveel tijd. Dat is ronduit geweldig.

Met Simplebim is het veel eenvoudiger om de IFC-modellen te helpen coördineren. Het kan de informatie, communicatie en botsingen tonen. Het gebruik van Simplebim heeft van mijn werk een droom gemaakt.

Welk advies zou je geven aan anderen die weerstand ondervinden tegen het gebruik van BIM?

Laat ze zien hoe ze Simplebim kunnen gebruiken om IFC’s te verrijken met standaarden voor basisinformatie, en hoe ze met de juiste informatie in de IFC-modellen kunnen profiteren van het volledige BIM-proces.


Ben je als BIM-professional op zoek naar een tool waarmee je tijd en middelen bespaart, BIM-processen optimaliseert en projectpartners beter bedient? Neem dan contact op met het team van BBBDC voor een demo van Simplebim.