run-slide

TGD Radboud Universiteit

Het Universitair Vastgoed Bedrijf houdt zich bezig met realisatie, beheer en onderhoud van gebouwen en infrastructuur op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het gaat hier om een uitgebreide verzameling van gebouwen en het omliggende terrein.

De dienst is al enige tijd bezig met de opzet van een nieuw te vormen Technisch Gebouw Dossier (TGD). De bedoeling is om op een gebruiksvriendelijke manier toegang te krijgen tot relevante gebouwinformatie. Het UVB heeft ons benaderd om hen in dit kader te ondersteunen in de verkenning van mogelijkheden voor een eventuele BIM-Implementatie t.a.v. dit TGD.

Het TGD kan worden gezien als een nieuw digitaal platform waarbij alle bestaande systemen die het UVB gebruikt worden gekoppeld om:
- Veel sneller en gebruiksvriendelijker bij de gewenste informatie te komen
- Er zeker van te zijn dat men de juiste informatie oproept.
- Faalkosten sterk te reduceren.

Lopende ons onderzoek werd al snel duidelijk dat gebruikmaking van BIM van invloed is op het volledige systeem achter het TGD. Hierdoor is het haalbaarheidsonderzoek uitgegroeid tot een onderzoek en voorstel voor de opzet van het volledige TGD.

Daarbij is de introductie van BIM een onderdeel van een integratieplatformoplossing waarbij alle bestaande en nieuwe applicaties onder één interface/gebruiksomgeving worden geschoven.
Hierbij heeft de gebruiker niet meer door of hij of zij in een tekstverwerker, mailprogramma of BIM-applicatie bezig is. Alles vormt één geheel, en alles kent een éénduidig bronbestand.

Ofschoon we op dit moment nog niet daadwerkelijk aan het BIMmen zijn, hebben we toch met dank aan Geonius een 3D van de campus online staan. Direct naar de 3d-viewer>>>
W
e hebben namelijk eens gezegd dat de gehele campus als één groot BIM-model kan worden gezien, waar alles wat betreft data in en omheen kan worden  georganiseerd.

Project:
Haalbaarheidsstudie TGD Radboud Universiteit

Werkzaamheden:
BIM Implementatie i.c.m. ICT

Jaar
2015-2016

Plaats
Nijmegen

Participanten:
BBBDC
E-Prosceed
Universitair Vastgoed Bedrijf
IA Bouwkunde
Benker Bouweconomie

Opdrachtgever:
Universitair Vastgoed Bedrijf, Radboud Universiteit Nijmegen

 

tgd-sml

Bovenstaand 3D materiaal is niet afkomstig van Google-Earth. Het betreft hier door de overheid voor iedereen vrijelijk beschikbare open-source data van de (bebouwde) omgeving van Nederland.
Met dank aan Geonius, hebben we hier m.b.v. BIM-software online een 3D-view van de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen.

tgd-01