Simplebim verrijkt IFC-data en verbetert BIM-processen


Bedrijven in de bouwsector werken regelmatig met IFC-modellen die verkeerde, overbodige, of onvolledige informatie bevatten. De Finse leverancier Datacubist heeft daarom met Simplebim al sinds 2009 software die ruwe IFC-modellen, ongeacht de applicatie waarmee het bestand is gemaakt, omzet naar consistente informatie en waardevolle datasets. Simplebim kan dus worden gebruikt voor het bewerken, manipuleren, organiseren van BIM-data en het organiseren van kleine projecten tot bedrijven met honderden modellen.

IFC-modellen werken vaak nog niet optimaal samen binnen BIM-processen. IFC is weliswaar een standaardformaat voor bestandsuitwisseling in en met elke BIM-applicatie. Maar in de praktijk van het BIM-men ontstaan regelmatig problemen met IFC-modellen waardoor het BIM-proces vertraagt en verslechtert. Simplebim is momenteel de enige Open BIM-softwareapplicatie op de markt voor het beheer van BIM-data.

Templates

Simplebim kan onbewerkte IFC-data corrigeren en stroomlijnen, zodat (interne) workflows zonder obstakels gebruik maken van een ‘geresette’ IFC. Bedrijven kunnen dit handmatig in de applicatie doen, maar Simplebim kan dit proces ook automatiseren met behulp van Excel-templates en scripts. Simplebim is dan ook bij uitstek geschikt voor iedereen die BIM-data gebruikt en beheert, zoals planners in diverse disciplines, constructeurs en installatie-adviseurs. Maar ook veel aannemers, onderaannemers en leveranciers in de bouw en infra gebruiken Simplebim, net als BIM-coördinators en BIM-modelleurs.

Bimsheet

Bimsheet is een veelgebruikte module binnen Simplebim die werkprocessen ingrijpend verbetert. BIM-data van en naar Excel importeren en exporteren kan eenvoudig met Bimsheet dankzij de ingebouwde koppeling tussen Simplebim en Excel. Gebruikers kunnen BIM-data eenvoudig met drag-and-drop of door te typen uit IFC-modellen in realtime visualiseren en bewerken in Excel. De Bimsheet en het IFC-bestand worden dan automatisch ingevuld met modeldata. Visualiseer en controleer berekeningen en resultaten in het model door op een cel uit je berekening te klikken. Importeer data vanuit Excel naar BIM, dan voegt Simplebim de data met Bimsheet samen met je model.

Schaalbaar

Simplebim is als applicatie beschikbaar voor één user op meerdere devices, maar kan ook worden ingezet voor het beheren van alle BIM-data van honderden projecten en tienduizenden modellen. Grote bouwbedrijven gebruiken Simplebim voor het opschonen, standaardiseren en verrijken van modellen voor bijvoorbeeld productie. De data wordt verder gedeeld met downstream-applicaties en gebruikt in IFC- of Excel-formaat.

Features en mogelijkheden

Simplebim kan dus IFC-modellen opschonen, standaardiseren en verrijken waarbij data wordt gedeeld in documenten in IFC of Excel. Maar er is meer, Simplebim kan namelijk ook:

  • Data, properties of propertysets bewerken, toevoegen of verwijderen
  • IFC-structuur (zoals levels) bewerken, toevoegen of verwijderen
  • IFC’s opsplitsen in kleinere modellen, of juist samenvoegen (merge) tot één groot model
  • Geometrie verwijderen op basis van naam, layer of IFC-class
  • Geometrie splitsen of verwijderen
  • Issues in een BIM-proces communiceren (In-Out) met de ingebouwde BCF-module

Resellers

Simplebim is verkrijgbaar via resellers BBBDC in Nederland en OVERZICHT in België en is te downloaden als proefversie van 15 dagen. BBBDC en Overzicht geven ook demo’s en trainingen.