BBBDC Blog


08.03.2021- BIM-Platforms
Ketensamenwerking met behulp van #openBIM zorgt voor betere kwaliteit, verhoogde efficiëntie en minder verloren data en informatie. De juiste informatie bij de juiste persoon ongeacht welk platform wordt gebruikt. Tijdens mijn afstudeeronderzoek wordt gekeken naar openBIM, IFC- en BCF-ondersteuning binnen de 4D BIM-platforms: 'Kunnen meldingen, issues, opnames en taakgerichte instructies tussen verschillende platforms worden uitgewisseld...?'

Stay safe and stay tuned!

 

BCF screenshot bim360

24.02.2021 BIMPlatforms Afstudeeronderzoek

Tijdens de eerste fase van het onderzoek worden, na een grondige selectie, 3D/4D BIM-applicaties/platforms #trimbleconnect #Dalux #Synchro #BIMLink #streambim #Asite #Aconex getest op verschillende functionaliteiten en criteria. De criteria en wensen zijn opgesteld vanuit interviews en meetings met bouwbedrijven, adviesbureau’s en applicatie-ontwikkelaars. Tot nu toe interessante resultaten in mogelijkheden, maar zeker ook nog onmogelijkheden en kansen!

De volgende stappen zijn de praktijktesten, onderzoek naar behoeften in de uitvoering en onderzoek naar efficiëntie-verhoging door het gebruik van 4D BIM bij verschillende bouwactiviteiten op de bouwplaats. Dit met de onderzoekindicatoren tijd, werklast, veiligheid en kwaliteit.

Later volgt een BIM-benchmark, -implementatieplan en efficiëntierapport om 4D BIM op de bouwplaats te gaan gebruiken.

Stay safe and stay tuned!

Jerôme De Vreede

image001

22.02.2021 BBBDC Project Deventer

In Deventer zijn we betrokken bij een bescheiden project voor de nieuwbouw van een woning in "De tuinen van Zandweert".

We helpen de belendende projecten met onderlinge afstemming en ruimtelijke studie.

21.01.2021 Afstudeeronderzoek: 'De weg van BIM-platforms naar de uitvoering'​

De digitalisering in de bouw- en vastgoedsector gaat steeds sneller en wordt naar een steeds hoger niveau gehesen, dat brengt nieuwe kansen en uitdagingen met zich mee! Zeker in (en ná) het COVID-tijdperk kunnen we niet meer om digitalisering heen.

Momenteel ben ik als afstudeerstudent bij BBBDC Bouw Data Combinatie Maastricht een onderzoeksmodel aan het opzetten voor de selectie en implementatie van BIM-platforms naar de bouw- en vastgoedsector. BIM-platforms bieden een omgeving om alle juiste data en Bouwwerk Informatie Modellen op de juiste plaats op te slaan, te delen en te monitoren. Daarnaast kunnen in BIM-platforms checklists, taken, en controles worden uitgevoerd, maar denk ook aan het delen van 4D planningen en bouwvoortgang.

De afgelopen jaren zijn meerdere softwareleveranciers (Autodesk, Trimble, Nemetschek etc.) gestart met het introduceren en uitrollen van BIM-platforms. In mijn afstudeeronderzoek heb ik een inventarisatie gemaakt van BIM-platforms die relevant zijn voor de bouw- en vastgoedsector. De BIM-platforms worden getoetst aan de hand van een selectiemodel. Daarnaast wordt onderzocht welke kwaliteits- en efficiëntieverhoging deze platforms naar de uitvoering brengen (met name gebruik 4D BIM planning).

Het ontwerpen en opzetten van een eerlijk en praktijkgericht selectie/onderzoeksmodel vraagt voor contact met professionals. Ik zou graag van u willen horen welke wensen er bij u op tafel liggen betreft het gebruik van BIM-platforms in de voorbereiding, realisatie en nazorg van projecten.

BIM-managers/coördinatoren: 'Hoe ziet mijn ideale BIM/CDE omgeving er uit?'.

Uitvoerders/bouwplaatsmanagers: 'Wat kan ik en wat wil ik met een BIM-platform op de bouwlocatie?'

Opdrachtgevers/vastgoedbeheerders; 'Welke inzichten krijg ik in mijn vastgoed met een BIM-platform?'

Graag kom ik met u in contact voor een online meeting!

Met vriendelijke groet,

Jerôme De Vreede

image001