Over BBBDC

We zijn een bedrijf gevestigd In Maastricht dat zich toelegt op BIM (in de bouw) in de breedste zin van het woord. We helpen bedrijven bij het starten met BIM, we maken producties in BIM (BIM-modellen), en we begeleiden BIM-processen. Dat laatste doen we van het prille begin tot en met de oplevering, en zelfs verder. We maken voorstellen hoe er ook beheer & onderhoud met behulp van BIM kan worden gedaan.

We zijn permanent op zoek naar de beste software waarmee het BIM-proces kan worden gedaan, ook evalueren we de processen zelf want immers BIM is niet alleen software, het Is ook de manier van samenwerken.

Doordat we onafhankelijk van softwareleveranciers werken, kunnen we voor elke afzonderlijke situatie de beste toepassingen kiezen, dit op basis van onze ervaringen en het eindeloos testen ervan.

BIMmen doen we sinds 2004, en daarvoor met behulp van CAD vanaf 1991.

We zijn van mening dat BIM puur een vervolg op de huidige bouwprocessen is. BIM is niet zo bijzonder als veel mensen beweren. Wel is het zo dat er veel afspraken moeten worden gemaakt hoe je samenwerkt.

Op dit moment zijn we onder meer betrokken bij de grootschalige (ver)bouw en renovatie van Nieuw Hoog Catharijne te Utrecht, de Radboud Universiteit (Onderhoud & Beheer) en de nieuwbouw van Quartier Blue, Kanaalkom Hasselt.

Dit alles doen we vanuit ons kantoor in het ENCI-gebouw op de 1e verdieping (eerste 6 ramen rechts op de foto, en ja, het uitzicht op de Maas die aan het gebouw voorbij stroomt werkt zeker inspirerend!

Meer >>>

 

 

BBBDC Lage Kanaaldijk 115 6212NA Maastricht
Kantoor BBBDC in het ENCI-Gebouw
Kantoor BBBDC Maastricht
Kantoor BBBDC Maastricht

Mission

We zijn B & B Bouw Data Combinatie gestart in de overtuiging dat we de bouwsector kunnen stimuleren en enthousiasmeren om met behulp van BIM te gaan werken. De tijden zijn veranderd, alles om ons heen veranderd. De ontwikkelingen gaan snel, door de smartphones, en andere mobile devices zijn we overal op elk moment verbonden met elkaar en de digitale samenleving. Informatie is handig en nuttig om te gebruiken bij (in ons geval) de (ver)bouwprocessen waar we mee bezig zijn.

In de toekomst zal IoT, Internet of Things en predictive maintenance een grote rol gaan spelen in woningen, kantoren, eigenlijk in ieder bouwwerk. IoT, biedt doordat steeds meer objecten gekoppeld worden aan internet meer en meer mogelijkheden om o.a. voorspellend met beheer & onderhoud om te gaan (predictive maintenance) . Het BIM-model kan hierin deze ontwikkelingen in goede banen leiden als "drager" van al deze data en haar koppelingen.
Ook biedt AG (Augumented Reality) zeer veel mogelijkheden in de bouw.

BBBDC blijft dit soort ontwikkelingen op de voet volgen en doet ook onderzoek naar de mogelijkheden.

IoT03

 

Wat is BIM

 

BIM staat voor de afkorting van Building Information Model(ling).  BIM mag worden gezien als de verdergaande evolutie van CAD (Computer Aided Design) naar het werken met virtuele 3D modellen. Een belangrijke eigenschap van een BIM-model is dat elk aan element in het virtuele model eigenschappen (properties) kunnen worden toegekend. Zo zal bijvoorbeeld een betonkolom automatisch voorzien zijn van haar geometrische eigenschappen (afmetingen, inhoud etc) maar ook positie op de verdieping en in het gebouw (verdieping).
Vervolgens worden er eigenschappen als materiaal en kleur, en draagkracht etc aan dit element meegegeven.

Een andere eigenschap van BIMmodellen is dat deze ook te gebruiken zijn voor het aanmaken van hoeveelhedenstaten, bouwplanningen en bijvoorbeeld simulaties (energiezuinigheid).

Wanneer verschillende disciplines elk een eigen deelmodel (aspectmodel) aanmaken van één en hetzelfde (virtuele) bouwwerk, is het mogelijk deze in elkaar te schuiven en daarmee een ontwerp op fouten te controleren. Hiermee kan in een bouwvoorbereidingstraject het percentage faalkosten aanzienlijk worden gereduceerd.

Ook kunnen er documenten (doc, xlsx, jpg, pdf, etc etc) aan ieder afzonderlijk element worden gekoppeld, waardoor het virtuele gebouw de opbergplaats wordt van alle van belang zijnde documentatie voor een gebouw of object.

Meer hierover op wikipedia:>>>>
M
eer hierover op bouwinformatieraad>>>>
M
eer hierover op nationaalbimplatform>>>>

Evolutie van Tekentafel naar CAD naar BIM
Evolutie van Tekentafel naar CAD naar BIM

Onderzoek & Ontwikkeling

BBBDC hecht veel belang aan het onderzoeken van de (nieuwe) mogelijkheden van BIM. We ondersteunen onderzoek buiten ons bureau, maar ook zijn we zelf voortdurend bezig met o.m. vergelijken en testen van BIM-applicaties. Enkele onderwerpen:
- BIMservers, filesharelocaties met BIM-functionaliteiten
- Brandveiligheids-voorschriften toetsen m.b.v. BIM-modellen
- Manipuleren van data/informatie van BIM-modellen
- Beheer & onderhoud, implementatie BIM in bestaande o&b software-oplossingen
- Visual programming m.b.t. BIM (Dynamo)
- BIM op de Bouw, genereren van taakgerichte instructie m.b.v. BIM-modellen

Verder ondersteunen we:
- AEC Hackaton Eindhoven
- Digibouw | Palte
- TU /Eindhoven begeleiding afstudeeronderzoek m.b.t. BIM
- Hogeschool Roterdam, begeleiding afstudeerstage m.b.t. BIM
- Hogeschool Zuyd, begeleiding stage Build Environment
- BAMB, Buildings as material banks | GTB-Lab

 

 

 

Contact

B&B Bouw Data Combinatie b.v.
ENCI-Gebouw
Lage Kanaaldijk 115
6212 NA Maastricht
+31 43 241 0003
info@bbbdc.nl